jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Róże karnawałowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciastka faworkowe, smażone w głębokim tłuszczu o kształcie kwiatu róży, wypełnionego słodkim nadzieniem, oprószonym cukrem pudrem:)

Róże karnawałowe

Składniki:

Róże karnawałowe

 

  • 40 dag mąki pszennej
  • 6 dag masła
  • 5 jaj
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • około 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka alkoholu lub octu
  • cukier puder do posypania
  • dowolne nadzienie tj: marmolada, dżem, konfitura

 

Sposób przygotowania:

Róże karnawałowe
Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić. Mąką połączyć z proszkiem i posiekać z masłem oraz żółtkami, dodać cukier waniliowy, szczyptę soli, alkohol lub ocet, śmietanę i zagnieść ciasto, podsypując mąką, a później podzielić je na kilka mniejszych części. Przygotować trzy szklanki o różnej średnicy. Następnie każdą część ciasta cienko rozwałkowywać i kolejno trzema różnymi szklankami wycinać kółka, tak aby kółek wszystkich wielkości była taka sama ilość. Później, każdy krążek ciasta naciąć na brzegach, w czterech miejscach, ale tak aby nie przeciąć go do końca.Kolejno na podsypanym mąką stole, kłaść największe kółko, środek smarować pędzelkiem maczanym w białku jajka, kłaść na niego kółko o średniej wielkości, docisnąć środek, potem znowu posmarować białkiem i położyć najmniejsze kółko i docisnąć środek. Kółka z ciasta kłaść w taki sposób, aby przecięcia na ich brzegach nie nachodziły na siebie. Tak przygotowane róże wrzucać najmniejszym krążkiem ciasta do dołu rozgrzanego oleju i smażyć, aż nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu róże najlepiej położyć na serwetce lub bibułce, aby odsączyć je z tłuszczu. Na koniec ciastka oprószyć cukrem pudrem, a w środek wkładać dżem, marmoladę lub wiśnie z kompotu.