iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1121]

Książka Kucharska: Przepisy na Tłusty Czwartek

Róże karnawałowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Róże karnawałowe, pączki czy faworki to obowiązkowa słodkość w wielu domach w okresie karnawału, moje różyczki wyszły pyszne.

Róże karnawałowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Róże karnawałowe

 

Sposób przygotowania:

Róże karnawałowe
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli i cukier, wymieszać, następnie dołożyć masło, jajka, śmietanę i alkohol, zagnieść ciasto które dokładnie wybić tłuczkiem i schłodzic w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na trzy części i kolejno je rozwałkować na cieniutki placek i różnymi rozmiarami szklanek wyciąć kółeczka które na brzegu delikatnie ponacinać, następnie smarując środek jajkiem sklejać od największego do najmniejszego na środku lekko docisnąć palcem. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju i na rozgrzanym tłuszczu smażyć róże kilka minut do momentu zrumienienia, róże do oleju wkładamy płatkami do dołu, po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu i w środek wkładamy niewielką ilość dżemu lub wiśnie po wierzchu posypujemy cukrem pudrem.
Róże karnawałowe
Z rozwałkowanego ciasta wyciąć krążki i ponacinać.
Róże karnawałowe
Z krążków ciasta zlepić róże i usmażyć.
Róże karnawałowe
Róże smażyć na złoty kolor w gorącym oleju

Tagi:

jajko jajka