anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Róże karnawałowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Róże karnawałowe urokliwie wyglądają a smakują wręcz zachęcająco. Z ciasta można zrobić również normalne faworki.

Róże karnawałowe

Składniki:

Róże karnawałowe

 

  • mąka 500 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • masło 2 łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • jaja 4 szt
  • żółtka 4 szt
  • ocet 2 łyżki
  • smalec 1 kg
  • sól
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Róże karnawałowe
Mąkę proszek do pieczenia masło, cukier , jaja, ocet i sól włożyć do miseczki i dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać długo aby się dobrze napowietrzyło. Wałkować bardzo cienko . Wykrawać krążki o średnicy 7, 6, 5 cm. Każdy krążek naciąć w 5 miejscach tak aby nie dokroić do środka. Środki krążki smarować delikatnie roztrzepanym białkiem, składać od największego do najmniejszego i mocno docisnąć. Smalec dobrze rozgrzać i smażyć róże na złoty kolor. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.