Róże karnawałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

apetyczne i ładnie wyglądające róże

Róże karnawałowe

Składniki:

Róże karnawałowe

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 5 dag masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • sól
  • 1/2 kieliszek wódki
  • śmietana
  • 1/2 kg smalcu do smażenia
  • cukier puder i cukier waniliowy
  • trochę osączonej z syropu konfitury

Sposób przygotowania:

Róże karnawałowe
Przygotowanie: Przygotować ciasto wg przepisu "Faworki babuni",rozwałkować jak najcieniej,nie podsypując dużo mąki ( dobrze wyrobione ciasto nie lepi się do stolnicy),wykroić szklanką krążki,składać po trzy,jeden na drugim,następnie naciąć prawie do środka w czterech miejscach i nagnieść w środku palcem,by połączyć krążki.Od razu kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz-pod wpływem gorąca płatki ciastka odwiną się ku górze.Odwrócić " różę" na drugą stronę,a gdy nabierze złotawego koloru,wyjmować cedzakową łyżką na bibułę.Po osączeniu suto posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym,do środka włożyć osączoną wiśnię lub dżem.

Tagi:

jajko jajka