akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Róże karnawałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Moje pierwsze karnawałowe róże :) Może nie wyglądają perfekcyjnie, ale za to są naprawdę pyszne! Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Serdecznie polecam!

Róże karnawałowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Róże karnawałowe

 

  • Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu (lub 2 łyżki rumu)
  • 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%

 

  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
  • wiśnie z zalewy/ konfitura wiśniowa/ drobne owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Róże karnawałowe
1. Ciasto: Wszystkie składniki dobrze zagnieść rękami do uzyskania gładkiego ciasta. Owinąć go w folię i odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut do odpoczęcia. 2. Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem (około 15-30 minut), aby wprowadzić do ciasta jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Po tym czasie ciasto ponownie owinąć w folię i schłodzić w lodówce około 30 minut. 3. Po upływie tego czasu, ciasto cieniutko rozwałkować, a następnie wycinać równą liczbę krążków trzech wielkości (u mnie duża szklanka, mała szklanka i kieliszek.) Każdy krążek naciąć 5 razy uważając, aby nie przeciąć środka. Krążki składać po 3 – od największego do najmniejszego. Na koniec docisnąć palcem środek róży, aby poszczególne krążki skleiły się ze sobą. 4. Róże smażyć na rozgrzanym oleju (175st.C) z obu stron do zarumienienia. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. Pozostawić do wystudzenia. 5. Ostudzone róże posypać cukrem pudrem (opcjonalnie), a w środek włożyć wiśnię/ drobny owoc/ konfiturę. Smacznego!
Róże karnawałowe
Przygotowywanie ciasta na karnawałowe róże.
Róże karnawałowe
Gotowe do smażenia na oleju róże karnawałowe.
Róże karnawałowe
Smażenie pysznych róż karnawałowych na oleju.
Róże karnawałowe
Posypane cukrem pudrem róże karnawałowe.