gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Róże karnawałowe z brendy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszna przekąska, która niedługo zagości na naszych stołach obok pączków i faworków. Wykonanie ich wcale nie jest takie trudne.

Róże karnawałowe z brendy Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Róże karnawałowe z brendy

 

  • 20 dag mąki
  • 17 dag margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki Brendy
  • białko
  • powidła
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Róże karnawałowe z brendy
Na stolnicę wyłożyć przesianą mąkę, następnie dodajemy żółtka, margarynę i Brendy i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby delikatnie dodać mąkę. Ciasto zwijamy w kulę i wkładamy do woreczka, a następnie dajemy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie należy je wyjąć i rozwałkować.

Za pomocą 3 szklanek (różnej średnicy) wykrawamy koła. Szklanki mają być każda o ok. 2 cm mniejsza od poprzedniej. Każde koło nacinamy w kilku miejscach (im większe koło, tym większe nacięcie). Największe koło smarujemy białkiem, nakładamy średnie, dajemy znów białko i najmniejsze koło. Dociskamy całość na środku.

Następnie wkładamy na rozgrzany w rondlu tłuszcz. Pamiętać należy, aby cała róża była zakryta po włożeniu do rondla. Ona wypłynie. Smażyć przez chwilę. Po wyjęciu, osuszyć, posypać cukrem pudrem, a na koniec na środek koła dać trochę konfitury lub marmolady.

Smacznego.
Róże karnawałowe z brendy
Na sam początek ze skłądników należy przygotować ciasto.
Róże karnawałowe z brendy
Z rozwałkowanego ciasta należy wykroić kilka kółek.
Róże karnawałowe z brendy
Z przygotowanych kółek należy uformować różę.
Róże karnawałowe z brendy
Każde kółko należy dokładnie ponacinać w kilku miejscach.
Róże karnawałowe z brendy
Smażyć na rozgrzanym oleju.
Róże karnawałowe z brendy
Róże karnawałowe z brendy- pyszna przekąska
Róże karnawałowe z brendy
Róże karnawałowe z brendy- pyszna przekąska
Róże karnawałowe z brendy
Róże karnawałowe z brendy- pyszna przekąska