Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Rozgrzewająca pomidorowa na żeberkach ( z imbirem)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie ma to jak rozgrzewająca zupka na jesienne dni. Uwielbiamy pomidorówki pod wszelką postacią. I te gęste, zabielane z makaronem , ryżem lub kluseczkami i te czyste , klarowne do picia. A imbir to jesienna przyprawa - bakteriobójczy, rozgrzewający

Rozgrzewająca pomidorowa na żeberkach ( z imbirem)

Składniki:

Rozgrzewająca pomidorowa na żeberkach ( z imbirem)

 

  • 30 dag żeberek wieprzowych
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • 1/2 białej części pora
  • 3 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 łyżka maggi w płynie
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • 1/2 litra przecieru pomidorowego
  • 1 listek laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzewająca pomidorowa na żeberkach ( z imbirem)
Umyć mięso. Pokroić na kawałki po 2-3 żeberka. Obrać warzywa ( z cebuli zdjąć tylko wierzchnią łuskę ). Imbir oskrobać ( najlepiej łyżeczką ) ze skórki. Garnek o grubym dnie lub patelnię rozgrzać. Ułożyć kawałki mięsa i warzywa i zrumienić ze wszystkich stron bez tłuszczu. Zalać wodą. Zagotować ( jeśli opiekaliśmy na patelni to najpierw przekładamy mięso i warzywa do garnka , na patelni zagotowujemy szklankę wody, przelewamy do garnka i dodajemy tam resztę wody). Wlewamy maggi. Dorzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy godzinę *. Wrzucamy pokrojony na kilka kawałków imbir i dalej gotujemy 20 minut. Przecedzamy wywar **. Wlewamy przecier pomidorowy. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Podajemy w filiżankach lub bulionówkach z pasztecikami , krokietami lub po prostu czystą. * Wywar powinien odparować do objętości ok. 2 szklanek. ** Mięso możemy wykorzystać do zrobienia farszu do pasztecików, krokietów, pierogów, lub podać w jakimś sosie, a z warzyw zrobić sałatkę ( po skrojeniu wierzchniej zarumienionej warstwy).