goha77

goha77

Kucharz
[Przepisów: 3]

Rozgrzewająca zupa gulaszowo-paprykowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Idealna zupa na zimową porę. Sycąca, dodająca energii i bardzo smaczna. Może być przygotowana z filetem drobiowym jak i z wołowymi czy wieprzowymi pulpecikami.

Rozgrzewająca zupa gulaszowo-paprykowa

Składniki:

Rozgrzewająca zupa gulaszowo-paprykowa

 

  • 500 g fileta z kurczaka lub kuleczki( małe klopsiki) z mięsa wieprzowego lub wołowego,
  • ok. 500 g ziemniaków,
  • 600 g czerwonej papryki,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbków czosnku,
  • 10 łyżeczek papryki mielonej słodkiej wędzonej,
  • 2 łyżeczki papryki mielonej ostrej,
  • 2 łyżeczki kminu,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
  • 100 gram masła,
  • około 2 łyżek koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie)
  • puszka krojonych pomidorów
  • oliwa do smażenia,
  • pęczek natki oraz lubczyku,
  • sól, maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Rozgrzewająca zupa gulaszowo-paprykowa
Filet pokroić w kostkę lub paski, cebulę w piórka, a czosnek drobno posiekać. Ostrość zupy można modyfikować zwiększając lub zmniejszając ilość ostrej papryki - moim zdaniem zupa powinna mieć wyraźną pikantną nutę, ale nie powinna być zbyt ostra.

W dużym garnku rozgrzać oliwę, a następnie dodać do niej masło. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Kiedy cebula się lekko zeszkli dodać do garnka wcześniej przygotowaną mieszankę przypraw oraz mięso. Kiedy mięso lekko się podsmaży dodać garnka około 2,5-3 litra wody. Całość zagotować.

W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, a paprykę w paski, dodać również pokrojony drobno świeży lubczyk. Całość na niewielkim ogniu gotować do miękkości. Doprawić wg potrzeb. Dodać pomidory ew. koncentrat pomidorowy.

Zupę podawać obficie posypaną natką pietruszki. Zupę można również podawać z małymi pulpecikami , które przyprawiamy i wrzucamy na gorący wywar zupy, dalej jak w przepisie. Ja najczęściej jednak robię z filetem z kurczaka 