Rozgrzewające zupy na jesień

  • 3

Jesienne zupy są lekkostrawne, nietuczące, a przy tym rozgrzewają nasz organizm, co doskonale sprawdza się kiedy za oknem coraz mniej słońca. Jak przygotować pierwsze danie by pysznie smakowało, dodawało energii i rozgrzało żołądek? Zobaczcie nasze pomysły!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Rozgrzewające zupy na jesień
fot. Fotolia
DIETA ROZGRZEWAJĄCA

Aura za oknem coraz rzadziej nas nie rozpieszcza, a na samą myśl o wyjściu na jesienny deszcz lub wiatr robi nam się zimno. Kiedy temperatura na termometrach spada poniżej zera, zaczynamy wertować nasze szafy w poszukiwaniu ciepłej odzieży. Lekkie ubrania zastępujemy grubymi, wełnianymi swetrami, rękawiczkami, szalikami i czapkami. Na stopy zakładamy ocieplane buty, z którymi nie rozstajemy się przez kilka kolejnych miesięcy.
 
W czasie jesieni również nasza dieta ulega modyfikacji. Zmiana ta ważna jest szczególnie dla małych dzieci i osób starszych. Stosowne menu rozgrzewające może być bowiem doskonałym sojusznikiem we wzmacnianiu ich odporności, w zapobieganiu przeziębieniom, a także poprawia samopoczucie i nastrój!
 
By zadbać o swój komfort termiczny w czasie jesieni, zaczynajmy dzień od sycącego i pożywnego śniadania, regularnych posiłków spożywanych co 3-4 godziny oraz częstszego sięgania po gorące napoje z dużą ilością witaminy C, która pomoże w utrzymaniu odporności organizmu!

Zupa
Zdjęcie: Fotolia
 
ROZGRZEWAJĄCE ZUPY
 
Doskonałym pomysłem na rozgrzewające i sycące dania są wszelakiego rodzaju zupy. Ich podstawę stanowi najczęściej domowy bulion mięsny lub warzywny.
 
Jesienią bardzo ważną rolę odgrywa cenna witamina C, dlatego nasze wywary urozmaicić można o bogate w tą witaminę: brokuły, kalafior, czerwoną paprykę i kiszoną kapustę.

Świetnym pomysłem na pierwsze danie na obiad okaże się zupa rybna. Można przygotować ją z różnego rodzaju ryb, doprawić papryką i śmietaną lub jogurtem. Hitem tej jesieni będzie także smakowity krem z dyni, cukinii lub pora. Zaproszeni przez Was goście z miłą chęcią skosztują pożywnej zupy gulaszowej, sycącej kartoflanki, fasolowej lub klasycznego krupniku!
 
Przygotowując jesienne zupy, nie żałujcie sobie czosnku i cebuli, które są rozgrzewającymi składnikami, a jednocześnie czynnikiem wzmacniającym naszą odporność przed chorobami. Wśród dodatków tych znaleźć się może również pieprz cayenne, chilli, gałka muszkatołowa, chrzan, miód, pietruszka i oczywiście imbir!

POSIŁEK DAJĄCY CIEPŁO

Jesienny czas to świetny moment na wypróbowanie nowych przepisów na smakowite zupy! Przyrządzać je możecie według tradycyjnych pomysłów lub stworzyć innowacyjne przysmaki z ciekawymi dodatkami.

Zachęcamy Was do skosztowania oryginalnej zupy z piekarnika. Ten aromatyczny przysmak zawiera poza mięsem także sporą ilość cebuli, marynowanych pieczarek, groszku, ananasa, pomidorów, papryki, a także idealnej do jesiennego dania przyprawy curry i sosu chili!

Szczególnie zainteresowała nas również francuska zupa cebulowa, która kojarzyć się może z Francją. Podana w towarzystwie ostrzejszego sera i chrupiącej grzanki, nie tylko doda sił i energii na chłodny czas, ale także zachwyci niejedno podniebienie. Sprawdźcie sami!

Zupa dyniowa
Zdjęcie: Fotolia

Czy podobnie jak my sądzicie, że zupy mogą być skuteczną metodą na rozgrzanie się w czasie jesiennych dni? Jakie przepisy wybrać, by nasze dania były zdrowe i smaczne? Czekamy na Wasze pomysły opatrzone zdjęciami, za które otrzymacie wirtuale wymienne na wspaniałe nagrody. Zapraszamy!