jsquoteme

jsquoteme

Kucharz
[Przepisów: 3]

Rozgrzewający barszcz biały z tartym chrzanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Barszcz biały zaliczany jest do najbardziej szlachetnych polskich zup. Jego wyjątkowy smak i rozgrzewające właściwości – to tylko niektóre spośród cech, które go charakteryzują. Przyrządzany jest na bazie zakwasu z razowej mąki pszennej.

Rozgrzewający barszcz biały z tartym chrzanem

Składniki:

Rozgrzewający barszcz biały z tartym chrzanem

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzewający barszcz biały z tartym chrzanem
Kiełbasę nakłówamy i zalewamy litrem zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, marchew oraz por. Gotujemy przez 30 min. Odcedzamy wywar i przelewamy do garnka. Dodajemy startą marchewkę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Całość zagotowujemy i doprawiamy zakwasem. Do wywaru dodajemy śmietanę oraz chrzan – dodaję Chrzan tradycyjny MOSSO, ponieważ ma najintensywniejszy, korzenny smak. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Zdejmujemy z ognia i podajemy z połówkami jajek ugotowanych na twardo oraz z pieczywem.