SUPERPRZEPIS

Rozgrzewający kapuśniaczek

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Rozgrzewający kapuśniaczek Więcej zdjęć (5)

Potrawa która nam z tego wyjdzie to nie do końca jest zupa jest to bardziej coś w rodzaju rozgrzewającej potrawy jednogarnkowej. Moje danie było przygotowane w szybkowarze.

Składniki:

Rozgrzewający kapuśniaczek

 

  • 60 dag mięsa z łopatki
  • 50 dag ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 1/4 małej główki białej kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Rozgrzewający kapuśniaczek
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę, posypać solą i pieprzem do garnka wlać olej i podsmażyć na nim mięso, kiedy mięso się lekko zrumieni zmniejszyć płomień i dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz marchew pokrojoną w plasterki, cały czas mieszając smażyć około 5 minut. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, por i kapustę pokroić w paseczki. Do garnka z mięsem dodać 1 listek laurowy, 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu, 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki, do garnka wrzucić ziemniaki, por i kapustę, dolać 3 szklanki gorącej wody i nie mieszając przykryć garnek pokrywą szybkowarową i gotować całość 5 minut od momentu kiedy wyskoczy zawór bezpieczeństwa. Po zdjęciu pokrywy do potrawy dodać przecier pomidorowy i doprawić. Podawać posypane zieloną pietruszką.
Rozgrzewający kapuśniaczek
Rozdrobnić wszystkie składniki potrzebne do potrawy.
Rozgrzewający kapuśniaczek
Do podsmażonego mięsa dodać cebulę oraz marchew.
Rozgrzewający kapuśniaczek
Po dodaniu wszystkich składników zamknąć garnek.
Rozgrzewający kapuśniaczek
Po ugotowaniu wymieszać i doprawić do smaku.

Tagi:

mięso