Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Rozgrzewający kapuśniak pod kocykiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zupa ,dopiero po zapieczeniu nabiera prawdziwego smaku.

Rozgrzewający kapuśniak pod kocykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rozgrzewający kapuśniak pod kocykiem

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzewający kapuśniak pod kocykiem
Wędlinę kroimy w plasterki, boczek w paski. Połowę kiełbasy wytapiamy na suchej patelni. Kapustę kroimy i płuczemy, aby nie była taka kwaśna. Zdejmujemy wędlinę z patelni,a tłuszcz zlewamy. Na czystą patelnię dajemy masło i obsmażamy na rumiano pieczarki oraz cebulę i czosnek pokrojone w plasterki. Gdy te będą rumiane dodajemy kapustę, przykrywamy i dusimy. Po 30 min dodajemy wszystkie przyprawy, całą wędlinę i dusimy do miękkości. Na koniec zalewam rosołem i ostatecznie doprawiamy. Nakładamy do misek w których będziemy zapiekać, wierzch posypujemy pomidorem obranym ze skórki i pokrojonym w kostkę. Z ciasta wykrawamy koła o 2 cm większe niż jest naczynie. Brzegi smarujemy jajkiem aby ciasto się trzymało. Na wierzchu robimy 3 - 4 nacięcia aby uszła para, smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy 20 min w 200 stopniach.
Rozgrzewający kapuśniak pod kocykiem
Boczek i połowę kiełbasy wytapiamy na suchej patelni.
Rozgrzewający kapuśniak pod kocykiem
Pokrojone pieczarki podsmażamy na maśle aż się zarumienią.
Rozgrzewający kapuśniak pod kocykiem
Naczynie napełniamy zupą i posypujemy pomidorami.
Rozgrzewający kapuśniak pod kocykiem
Przykrywamy ciastem posypujemy kminkiem i do pieca.