sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Rożki z domowego ciasta francuskiego z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To bylo moje pierwsze starcie z tym ciastem francuskim i jestem całkiem zadowolona z efektu końcowego. Mimo, że w przepisie użyto sporo masła, praktycznie tyle ile mąki, rożki nie były ani tłuste, ani ciężkie, ale lekko maśłane.

Rożki z domowego ciasta francuskiego z jabłkami

Składniki:

Rożki z domowego ciasta francuskiego z jabłkami

Składniki na ciasto na 20 szt

  • 400 g masła
  • 400g mąki
  • szczypta soli
  • 1 duże żółtko
  • około 200 ml zimnej wody

Składniki na nadzienie

 

  • cukrier puder do posypania

 

  • Ponadto: mąka do podsypania blatu
  • żółtko + mleko do smarowania wierzchu
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Rożki z domowego ciasta francuskiego z jabłkami

Przygotowanie ciasta kluskowego:

Rożki z domowego ciasta francuskiego z jabłkami
Ciasto kluskowe powinno byc zwarte i elestyczne.

Lodówkę nastawiamy na bardzo niską temperaturę( u mnie 2°C).
Ciasto kluskowe:
Roztapiamy 38 g masła. Studzimy. Przesiewamy 360 g mąki na stolnicę. W środku robimy zagłębienie, wlewamy roztopione masło, dodajemy sól i żółtko. Zagniatamy.
Do ciasta stopniowo dodajemy wodę, tak by powstało gładkie ale niezbyt miękkie ciasto.Wyrabiamy przez parę minut( u mnie 5), aby ciasto nabrało elastyczności. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Jeśli wasza lodówka nie ma odpowiednio niskiej temperatury, proponuję wydłużyć czas leżakowania ciasta we wszystkich etapach do 1 h. Gdy nie będzie odpowiednio schłodzone masło może „wypyłynąć” podczas wałkowania, a samo ciasto nie rozwarstwi się odpowiednio podczas pieczenia.

Ciasto maślane:

Rożki z domowego ciasta francuskiego z jabłkami
bardzo wazne jest, aby oba ciasta mialy te sama temparature.

Masło zagniatamy z pozostałą mąką, przenosimy na papier do pieczenia i nożem nadajemy mu kształt prostokąta ( 20x15 cm) i grubości 1 cm. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki.

przygotowanie nadzienia:

Rożki z domowego ciasta francuskiego z jabłkami
nadzienie powinno byc zimne, aby nie podniesc temparatury ciasta francuskiego

Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki i zagotowujemy z sokiem z cytryny, cukrem i wodą (ok 100 ml ). Lekko odparowujemy i dodajemy starty cynamon do smaku.
Odstawiamy do ostygnięcia.

skladanie i walkowanie ciasta:

Rożki z domowego ciasta francuskiego z jabłkami
przed kolejnym walkowaniem, ciasto powinni byc bardzo mocno schlodzone w lodowce.

Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy ciasto kluskowe na prostokąt ( 42x20 cm) i grubości 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto kluskowe powinno mieć taką szerokość jak ciasto maślane, ale być trzy razy dłuższe.
Pośrodku ciasta kluskowego kładziemy ciasto maślane, zawijamy górną i dolną krawędź, rozwałkowujemy na prostokąt i ponownie składamy na trzy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut( najlepiej 1 h). Wałkowanie i składanie ciasta powtarzamy przynajmniej 3 razy( u mnie 4, najlepiej 6). Ciasto wałkujemy z dołu do góry i z lewej strony na prawą, na lekko podsypanej mąką stolnicy. Za każdym razem gdy zaczynamy wałkować schłodzone ciasto, przekręcamy je o ¼, tak aby nałożone brzegi znajdowały się po naszej prawej stronie. Po ostatnim składaniu ciasto przechowujemy w lodówce. Jeśli nie wykorzystamy ciasta od razu, możemy przechowywać je zawinięte w folię w lodówce 2-3 dni.

walkowanie ciasta

Rożki z domowego ciasta francuskiego z jabłkami
kwadraty nadziewamy musem z jablek , zlepiamy widelcem

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Gdy z jedną pracujemy, drugą przechowujemy w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką powierzchni na prostokąt 40x30 cm, o grubości około 3-4 mm. Ostrym nożem kroimy kwadraty (o bokach 10x10 cm). Po środku nakładamy farsz z jabłek, dwa brzegi smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Składamy w trójkąty, widelcem przyciskamy brzegi.

pieczenie

Rożki z domowego ciasta francuskiego z jabłkami
ciasto francuskie lubi bardzo goracy piekarnik.

Trójkąty smarujemy żółtkiem z mlekiem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy w 225°C, na środkowym poziomie piekarnika około 25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.