pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Rozmarynowa kaczka z cytrusowym farszem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pieczona w całości rozmarynowa kaczka z jabłkowo-pomarańczowym farszem

Rozmarynowa kaczka z cytrusowym farszem	Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rozmarynowa kaczka z cytrusowym farszem

 

Sposób przygotowania:

Rozmarynowa kaczka z cytrusowym farszem
Czosnek przeciskamy przez praskę. Dosypujemy rozmaryn oraz sól.Mieszamy. Tak przygotowaną miksturą smarujemy kaczkę z zewnątrz. Od wewnątrz kaczkę nacieramy samą solą. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia obierane jabłka i sam miąższ pomarańczy (bez błon) kroimy w mniejsze kawałki. Polewamy sokiem z limonki, posypujemy startą skórą z limonki oraz doprawiamy cynamonem. Mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do środka kaczki. Dokładnie zaszywamy nitką i igłą. Kaczkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Gdy się zarumieni temperaturę zmniejszamy do 180°C. Pieczemy 2 godziny. Następnie kaczkę przewracamy na drugą stronę, aby również się zarumieniła. Temperaturę ponownie zwiększamy do 200°C i pieczemy 15 minut. Upieczoną kaczkę możemy po porcjować. Podajemy z farszem jabłkowo-pomarańczowym lub konfiturą żurawinową. Smacznego.
Rozmarynowa kaczka z cytrusowym farszem
Kaczkę nacieramy czosnkiem, solą i rozmarynem
Rozmarynowa kaczka z cytrusowym farszem
Jabłka mieszamy z pomarańczami i skórą limonki
Rozmarynowa kaczka z cytrusowym farszem
Farsz nakładam do środka, zszywam i piekę
Rozmarynowa kaczka z cytrusowym farszem
Piersi kaczki podałem z farszem, a nóżki z żurawiną