mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Rozmarynowy kurczak piwny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kurczak jest aromatyczny, rozpływa się w ustach. Nie ma dużo pracy przy nim w zasadzie to sam się robi :-)

Rozmarynowy kurczak piwny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rozmarynowy kurczak piwny

 

  • 1 kurczak 1,7 kg
  • 1 opakowanie przypraw rozmarynowy kurczak z warzywni /papryka słodka, rozmaryn, czosnek, oregano, tymianek /
  • 1 łyżeczka estragon
  • 1 łyżeczka majeranek
  • 1/2 łyżeczki papryka ostra
  • 1 łyżka sosu balsmiaco
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżka sól morska
  • 1 szklanka piwa

 

  • warzywa:
  • 1/2 kg marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule

Sposób przygotowania:

Rozmarynowy kurczak piwny
Do miseczki wsypuję wszystkie przyprawy sypkie zrobię z nich marynatę, dodaję tez sos balsamico, oraz olej rzepakowy. Wszystko razem mieszam. Kurczaka myję, oczyszczam i osuszam ręcznikami papierowymi. Dokładnie nacieram w środku i na zewnątrz marynata. Odstawiam na dobę do lodówki. Do wysokiego wąskiego słoika albo butelki przelewam piwo i nadziewam na nią kurczaka. Ustawiam w brytfannie. Ziemniaki, cebulę ,marchewkę obieram , kroję na kawałki i układam w brytfannie razem z kurczakiem. Piekę około 1,5 godziny, czyli czas pieczenia wynosi tyle ile waży kurczak. W między czasie kurczaka polewam sokami które wytworzą się podczas pieczenia. Podaję z warzywami z którymi był zapiekany.
Rozmarynowy kurczak piwny
Marynata do kurczaka z ziół zmieszanych z sosem balsamico
Rozmarynowy kurczak piwny
Kurczak natarty marynatą odstawiony na noc
Rozmarynowy kurczak piwny
Kurczakw brytfannie na butelce z warzywami
Rozmarynowy kurczak piwny
Kurczak upieczony podany na talerzu z ziemniakami i marchewką