Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Różowa sałatka ziemniaczana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

zwykła sałatka...doskonały dodatek do mięs, wędlin albo np. śledzia

Różowa sałatka ziemniaczana

Składniki:

Różowa sałatka ziemniaczana

 

  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • 2 niezbyt duże buraki ćwikłowe,
  • 1-2 cebule czerwone,
  • 1 duże jabłko,
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 4-5 łyżek majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • do smaku: ew. sól, pieprz,
  • 2-3 łyżki natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Różowa sałatka ziemniaczana
Ziemniaki i buraki wyszorowałam i upiekłam do miękkości w piekarniku – ok. 30 min. – zawijając je uprzednio w folię aluminiową. Po wystudzeniu obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w półplasterki, przełożyłam na sito i przelałam wrzątkiem a następnie zimną wodą i dobrze osączyłam. Jeśli nie macie problemów z wątrobą to nie musicie sparzać cebuli, ale taka jest łagodniejsza i lżej strawna.Jabłko obrałam ze skórki, wydrążyłam gniazdo nasienne a miąższ pokroiłam w drobną kostkę i skropiłam sokiem z cytryny. Razem z cebulą dodałam do ziemniaków i buraków. Oprószyłam całość pieprzem, dodałam sos sojowy, majonez oraz musztardę – dokładnie wymieszałam. Na koniec dodałam natkę pietruszki dla smaku i kontrastu kolorystycznego. Dobrze odstawić sałatkę przynajmniej na godzinę do lodówki żeby smaki się przegryzły. Kiedy postoi trzeba przemieszać i ew. doprawić solą, ale mnie wystarczył sos sojowy.