katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Różowe kluski kładzione

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto naleśnikowe w kluskowej wersji.

Różowe kluski kładzione

Składniki:

Różowe kluski kładzione

 

Sposób przygotowania:

Różowe kluski kładzione
Mleko łączymy z mąką, wodą i jajkami, dobrze mieszamy. Można zmiksować. Ciasto musi być gęste więc mąki dodajemy dość dużo. Ciasto kolorujemy sokiem buraczkowym. Kolor klusek zależy od ilości dodanego soku, duża ilość soku zmienia zmienia też smak klusek. Zagotowujemy wodę i solimy. Nabieramy ciasto łyżką maczaną we wrzątku i kładziemy na gotującą się wodę. Gdy wypłyną na wierzch wybieramy łyżką cedzakową. Można podawać okraszane albo ze sosem, np. pieczarkowym, mięsnym. Jako dodatek kapustę albo surówkę.