SUPERPRZEPIS

Różowe muffiny

  • 1
  • Di gotuje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 210
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Różowe muffiny Więcej zdjęć (2)

Muffinki są nie tylko smaczne, ale również uroczo się prezentują. Każde dziecko, a nawet i dorosły uśmiechnie się na widok takiej babeczki.

Składniki:

Różowe muffiny

8 sztuk:

  • 1 szklanka/140g mąki pszennej (1 szklanka = 250ml)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie (40g) różowego kisielu (u mnie truskawkowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki/125 ml mleka
  • 1/4 szklanki/65 ml oleju

Dodatkowo:

  • 50 g bakalii

Bita śmietana:

  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • różowy barwnik (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Różowe muffiny

Ciasto:

Różowe muffiny
Większe bakalie należy przekroić na mniejsze kawałki.

W pierwszej misce należy połączyć składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kisiel, w drugiej mokre - jajko, olej oraz mleko.

Następnie wszystko razem wymieszać - tylko do połączenia się całości.

Na końcu wmieszać bakalie.

Wypełnianie papilotek:

Różowe muffiny
Należy pamiętać, aby papilotek nie wypełniać do końca.

Formę do muffinek należy wysłać papilotkami, a następnie papilotki wypełnić ciastem do 3/4 ich wysokości.

Pieczenie:

Różowe muffiny
Muffiny piec do tzw. "suchego patyczka".

Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Następnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Bita śmietana:

Różowe muffiny
Można zrezygnować z barwnika.

Śmietankę z cukrem ubić na sztywno i podzielić na dwie części.

Jedną z nich wmieszać z różowym różowym barwnikiem.

Całość na zmianę kolorami przełożyć do worka cukierniczego i udekorować muffiny.