Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Różowy śledź na placuszkach ziemniaczanych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Na zakąskę i przekąskę najlepsze są śledzie. A jeśli śledzia przyrządzimy i podamy w nowej odsłonie zawojuje nasze spotkanie czy przyjęcie.

Różowy śledź na placuszkach ziemniaczanych

Składniki:

Różowy śledź na placuszkach ziemniaczanych

 

  • ½ kg śledzi marynowanych
  • 2 łyżki buraczków marynowanych
  • 1 cebula (może być czerwona )
  • 1 nieduże jabłko
  • Garść szczypiorku
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • Placuszki ziemniaczane
  • 500 gramów ziemniaków
  • ½ cebuli
  • Sól, pieprz
  • Jajko
  • Bułka tarta

 

Sposób przygotowania:

Różowy śledź na placuszkach ziemniaczanych
Śledzie marynowane obieramy ze skóry i kroimy na nie duże kawałki po skosie – przekładamy do miseczki. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, to samo robimy z cebulą, dokładamy je do śledzi. Szczypiorek siekamy i przekładamy do miski razem z buraczkami. Majonez mieszamy ze śmietaną lub jogurtem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru i takim sosem zalewamy śledzie z dodatkami. Całość delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę aby smaki się połączyły. W międzyczasie obieramy i gotujemy ziemniaki. Odcedzamy, lekko studzimy i przeciskamy je przez praskę. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków, dodajemy posiekaną drobną cebulę, wbijamy jajko i wyrabiamy masę. Doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Lekko wilgotnymi rękami formujemy z masy ziemniaczanej placuszki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na patelni na złoto. UWAGA. Jeśli masa ziemniaczana jest zbyt wodnista dodajemy odrobinę mąki pszennej. Na usmażonych placuszkach kładziemy porcję różowego śledzia, i dekorujemy je szczypiorkiem lub np. orzechami włoskimi.