Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Rugelach

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

tradycyjne ciastka z kuchni żydowskiej, podawane na Chanukę

Rugelach

Składniki:

Rugelach

 

  • CIASTO:
  • 1/2 standardowej kostki masła, 125g
  • 125g tłustego białego sera
  • 1 łyżka zwykłego cukru
  • 1 jajko kurze
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 1,5 szkl. mąki pszennej + trochę do podsypywania przy wałkowaniu

 

Sposób przygotowania:

Rugelach
CIASTO: ser biały zmielić, dodać miękkie masło i utrzeć. Następnie dodać jajko, sól i 3/4 mąki - zagnieść ciasto - powinno być miękkie, plastyczne jak...plastelina i nie kleić się do rąk, jeśli trzeba dosypać resztę mąki (jej ilość zależy od wielkości jaja i wilgotności sera). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 12 godzin, najlepiej na noc.

NADZIENIE: orzechy posiekać, rodzynki i morele też. Cukier wymieszać z cynamonem. Masło roztopić, przestudzić - wydaje się go dużo, ale tyle ma być.

WYKONANIE
: ciasto podzielić na 6 części, z każdej uformować kulkę. Każdą rozwałkować, podsypując lekko mąką, na placek o średnicy m/w 15 cm. Placek posmarować 4 łyżeczkami rozpuszczonego masła, posypać orzechami i owocami a następnie posypać równomiernie 4 czubatymi łyżeczkami cukru z cynamonem. Każdy placek pokroić na 6 trójkątów a te zwinąć delikatnie od szerszego brzegu do środka. Ciastka ułożyć luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (2 blaszki+2 arkusze papieru). Wierzch posmarować roztopionym masłem i posypać odrobiną cukru. Piec ok. 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż ładnie się zezłocą, ale trzeba pilnować żeby się nie przypaliły! Blaszkę z upieczonymi ciastkami wyjąć, wstawić drugą. Kiedy wystygną można jeść.



Polecam bo są na prawdę pyszne - będę wracać do tego przepisu na 1000%!

Czas przygotowania nie uwzględnia leżakowania ciasta.

Przepis, z troszkę zmienionymi proporcjami, pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Marleny Spieler