MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Rukola w szynce długodojrzewającej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybka przekąska na bazie szynki długodojrzewającej.

Rukola w szynce długodojrzewającej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rukola w szynce długodojrzewającej

 

Sposób przygotowania:

Rukola w szynce długodojrzewającej
Rukolę płuczemy dokładnie i odsączamy na sicie. Przygotowujemy kilka bardzo cienko pokrojonych plastrów szynki długodojrzewającej (może być hiszpańska serrano, albo włoska parmeńska lub polska byle smaczna i cienko pokrojona). Szynkę kroimy wzdłuż, żeby zyskać cienkie plastry. Na każdy plaster nakładamy trochę rukoli i zawijamy ściśle. Układamy ruloniki promieniście na talerzu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia wysokiej jakości, aby wydobyć cały jej aromat. Następnie skrapiamy równomiernie ruloniki octem balsamicznym. Wszystko posypujemy nieskruszonymi ziarenkami różowego pieprzu (może być też kolorowy lub czarny, ale różowy najlepiej kontrastuje z zielenią rukoli). Na koniec posypujemy przekąskę niewielką ilością kaparów odsączonych z zalewy.
Rukola w szynce długodojrzewającej
Przygotowujemy bardzo cienko pokrojone plastry szynki
Rukola w szynce długodojrzewającej
Rukolę zawijamy ściśle w cienkie plastry szynki
Rukola w szynce długodojrzewającej
Ruloniki układamy promieniście na półmisku
Rukola w szynce długodojrzewającej
Skrapiamy rulonikioliwą z oliwek i octem balsamicznym