jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Rukola z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pysznie, zdrowo, smacznie! Polecam użycie kabanosa nie tylko do tego typu sałatki. Pysznie smakuje także z innymi warzywami oraz z majonezem.

Rukola z cukinią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rukola z cukinią

SKŁADNIKI

  • 100 gram rukoli,
  • 1 młoda cukinia,
  • około 10 pomidorków koktajlowych,
  • 3 kabanosy,
  • 0,5 czerwonej cebuli,
  • ok 80 gram sera feta,
  • garść orzeszków nerkowca,
  • oliwa z oliwek,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • świeżo mielona sól morska,

Sposób przygotowania:

Rukola z cukinią

ETAP 1

Rukola z cukinia
umytą rukolę osuszamy

Rukole przepłukujemy i dokładnie osuszamy.

ETAP 2

Rukola z cukinia
umytą i osuszoną cukinię kroimy

Cukinię kroimy w plasterki około 0,4-0,5 cm.

ETAP 3

Rukola z cukinia
Cukinie przyprawiamy i obsmażamy

Tak przygotowane plasterki układamy koło siebie na patelni grillowej. Oprószamy świeżo mieloną solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i obsmażmy z dwóch stron. Czynność powtarzamy, gdyż całej cukinii nie umieścimy od razu na jednej patelni. Gotową studzimy.

ETAP 4

Rukola z cukinia
Pod skosem kroimy kabanosy

Kabanosy kroimy pod skosem na odcinki około 1- 1,5 cm.

ETAP 5

Rukola z cukinia
W półplasterki kroimy czerwoną cebulę

Cebule kroimy w piórka. Pomidorki myjemy, osuszamy i przekrawamy każdy na 2- 4 części w zależności od ich wielkości. Ser feta kroimy w kostkę.
Tak przygotowane składniki oraz orzeszki układamy naprzemiennie na przygotowanych talerzach, półmiskach. Przed podaniem całość skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy przyprawami. Podajemy!