Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Ruloniki z kurczaka z żółtym ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciekawe połączenie kurczaka, fety i ryżu z kurkumą

Ruloniki z kurczaka z żółtym ryżem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ruloniki z kurczaka z żółtym ryżem

 

Sposób przygotowania:

Ruloniki z kurczaka z żółtym ryżem
Pierś z kurczaka pokroić jak na kotlety- takie nie za duże. Każdy kotlet roztłuc za pomocą
tłuczka do mięsa, przyprawić przyprawa do kurczaka. Fetę pokroić w paski, na
każdy kotlecik położyć pasek fety i zawinąć pierś w rulonik. Kotlety powinny być
cienkie, wtedy ładnie same się zawiną i nie będzie trzeba ich spinać wykałaczką, jeżeli jednak będą się rozpadajć, to pospinać wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać olej
i układac kotleciki (zawinięciem do dołu-wtedy nie będą się rozpadać podczas
smażenia). Smażyć po parę minut z każdej strony, potem wyjąć na talerz.
Na
patelnię wrzucić umytą, obraną i drobno posiekaną cebulkę, doprawić solą ziołową i pieprzem do smaku.
Jak się zeszkli wsypać ryż. Smażyć parę minut, aż wsiąknie cały sos powstały
wcześniej podczas smażenia kurczaka i wlać pół szklanki wody, jak ryż wypije
wodę, dorzucić kurkumę, dokładnie wymieszać i dorzucić umytą i pozbawioną nasion paprykę, pokrojoną w
paski. Chwilkę smażyć i dolać pół szkanki, wody, i poczekać aż wsiąknie w ryż. Dodawać wodę, aż ryż będzie miękki (zależy ile na poczatku
było sosu po smażeniu kurczaka).
Na gotowy ryż kładziemy ruloniki z fetą.
Przykrywamy patelnię i dusimy jeszcze kilka minut.
Ruloniki z kurczaka z żółtym ryżem
Ruloniki kładziemy spowrotem na patelnię, żeby się podgrzały i, żeby wszystko przesło na wzajem swoimi smakami
Ruloniki z kurczaka z żółtym ryżem
Kawałki fety w środku ruloników, nadają charakterystyczny słonawy, posmak