plocia

plocia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Ruloniki z szynki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Fajna i prosta przystawka na niejedną imprezę. Nadzienie można zmieniać według własnego uznania. Ja preferuję z serkiem mascarpone i ogórkiem.

Ruloniki z szynki

Składniki:

Ruloniki z szynki

 

  • 8 plasterków szynki
  • 8 łyżek serka mascarpone
  • 8 ogórków korniszonych
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 l wywar z rosołu

Sposób przygotowania:

Ruloniki z szynki
Na każdym plasterku szynki rozsmarować łyżkę serka mascarpone, położyć jednego ogórka korniszonego i zwinąć w rulonik, położyć na talerzu (zwinięciem w dół talerza). Żelatynę rozpuścić w wywarze rosołu. Tężejącą żelatynę przelać ostrożnie na szynkowe ruloniki, przyozdobić marchewką, pietruszką, odstawić do stężenia.