jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Rulony naleśnikowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Sezon truskawkowy rozpoczęty. Warto jeść jak najwięcej świeżych truskawek, gdyż są zdrowe, a smak polskiej truskawki niepowtarzalny. Można na przykład włożyć je w rulony naleśnikowe z twarożkiem.

Rulony naleśnikowe z truskawkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rulony naleśnikowe z truskawkami

 

  • naleśniki: 1 duże jajo
  • 250 ml mleka 2%
  • 1 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżka otrębów pszennych
  • ok 150 g mąki pszennej
  • nadzienie: 1/2 kg twarożku wiejskiego
  • kilka łyżek jogurtu lub śmietanki
  • 500 g truskawek
  • listki mięty do dekoracji
  • cynamon
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Rulony naleśnikowe z truskawkami
Wlej mlekodo miski, dodaj jajo, otręby i szczyptę soli. Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując mąkę. Odstaw jena 30 minut w ciepłe miejsce.

Twarożek rozgnieć widelcem, dodaj jogurt lub śmietankę - wymieszaj. Możesz użyć gotowego zmielonego twarogu do nalesników.

Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni skropionej odrobiną oleju. Na każdy naleśnik nakładaj pas twarożku, następnie rozłóż pas truskawek po czym zwijaj w rulony. Górę udekoruj listkami mięty.

Jeśli zostaną ci truskawki rozłóż je na talerzykach obok naleśników. 
Rulony naleśnikowe z truskawkami
Wlej mleko do miski, dodaj jajo, otręby i szczyptę soli. Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując mąkę.
Rulony naleśnikowe z truskawkami
Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni skropionej odrobiną oleju.
Rulony naleśnikowe z truskawkami
Na każdy naleśnik nakładaj pas twarożku, następnie rozłóż pas truskawek po czym zwijaj w rulony.

Tagi:

naleśniki