Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Rumiana pizza na ziołowym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pizza pieczona na kamieniu, przygotowana na ziołowym spodzie z dodatkiem mozzarelli pieczarek oraz boczku była pyszną propozycją kolacji.

Rumiana pizza na ziołowym spodzie  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rumiana pizza na ziołowym spodzie

 

 

Sposób przygotowania:

Rumiana pizza na ziołowym spodzie
Mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek, wkruszamy drożdże zasypujemy cukrem, zalewamy 1 łyżką wody i odstawiamy do wyrośnięcia, następnie dodajemy pozostałe składniki: sól, olej, pozostałą wodę i zioła – całość wyrabiamy przez 10 minut, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy na okręgi. Każdy okręg smarujemy sosem pomidorowym, ścieramy na wierzch mozzarellę, oraz pieczarki (pieczarki ścieram na plasterki na tarce jarzynowej) i układam plastry boczku. Kamień do pizzy nagrzewam w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie pizze przekładam na kamień i piekę przez około 15 minut.
Rumiana pizza na ziołowym spodzie
do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto
Rumiana pizza na ziołowym spodzie
wyrobione ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy placki
Rumiana pizza na ziołowym spodzie
przekładamy na ciasto wszystkie dodatki
Rumiana pizza na ziołowym spodzie
pizze przekładamy na rozgrzany kamień i pieczemy