Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rumowe babeczki ze śliwkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dzięki rumowi babeczki mają ciekawy, aromatyczny smak.

Rumowe babeczki ze śliwkami.

Składniki:

Rumowe babeczki ze śliwkami.

 

  • 30 szkl mąka pszenna,
  • 3 szt żółtka,
  • 4 łyżki cukier puder,
  • 15 dag masło,
  • 2 łyżki rum,
  • 1/2 łyżeczki aromat rumowy,
  • 1/2 kg śliwki

Sposób przygotowania:

Rumowe babeczki ze śliwkami.
Do miski włożyć żółtka, wsypać cukier puder i utrzeć do białości. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło i bardzo dokładnie posiekać nożem. Następnie wlać utarte żółtka, rum, aromat i zarobić ciasto. Rozwałkować na grubość 1/2 cm i ciastem wylepiać foremki, do środka wkładać po 1 wypestkowanej śliwce. Foremki układać na przygotowanej blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni na złoty kolor.

Tagi:

śliwki