mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Rumowiec z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto z wiśniami i rumem.

Rumowiec z wiśniami

Składniki:

Rumowiec z wiśniami

 

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 25 dag masła
  • 20 dag białego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 40 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki rumu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 dag wiśni
  • SKŁADNIKI NA KREM:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 25 dag masła

 

Sposób przygotowania:

Rumowiec z wiśniami
Na początku w misce utrzeć z białym cukrem i cukrem waniliowym miękkie masło. Masa powinna być gładka i puszysta.Następnie dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,mleko i dokładnie wymieszać. Powstałe ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej części ciasta dodać kakao oraz 3 łyżki rumu i wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i osypać tartą bułką. Najpierw wlać jasne ciasto.Na jasne wlać ciemne ciasto.Na ciemne ciasto poukładać umyte i pozbawione pestek wiśnie.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ciasto 45 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto i odstawić do wystygnięcia. Następnie przygotować krem. W tym celu budyń ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Ostudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem i cukrem pudrem na gładką masę. Następnie na ostudzone ciasto wyłożyć krem. Ciasto można także polać polewą czekoladową i dodatkowo udekorować wiśniami. Smacznego.