mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Rurki nadziane kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne rurki z jasnym kremem

Rurki nadziane kremem

Składniki:

Rurki nadziane kremem

 

 

 

  • Na krem:
  • 1 szklanka białek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • sok z cytryny.

 

Sposób przygotowania:

Rurki nadziane kremem
Przygotowujemy dwa osobne ciasta.
Jedno ciasto z mąki, żółtek, szczypty soli, kwaśnej śmietany, które zagniatamy na elastyczne ciasto.
Drugie z mąki i margaryny, które również powinno być elastyczne.
Ciasto nr II wałkujemy w kształcie koła i układamy na nim drugie ciasto (nr I) również podobnie rozwałkowane. Tak ułożone ciasta układamy w kopertę i wałkujemy, czterokrotnie składając je za każdym razem w kopertę. Ciasto jeśli mamy taką możliwość lekko schładzamy. Powinno być rozwałkowane na grubość podobną jak na pierogi.
Następnie ciasto kroimy w cienkie paski, nawijamy je na metalowe rurki do pieczenia i układamy na blaszy. Piekarnik mocno rozgrzewamy i pieczemy w nim rurki na jasno-złoty kolor. Kiedy będą jeszcze gorące, zdejmujemy je z rurek i pozostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem.

Robimy krem:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Ustawiamy nad kąpielą wodną i ubijamy, aż cukier się rozpuści i masa zesztywnieje. Zdejmujemy z pary i ubijamy do momentu, aż masa się przestudzi. Na końcu dodajemy cytrynę i jeszcze delikatnie miksujemy.

Tak przygotowaną masą nadziewamy (najlepiej szprycą) rurki i serwujemy.
Możemy dodatkowo polać je polewą lub posypać cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto