lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Rurki nadziewane mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak dawno nie robiłam Cannelloni z mięskiem, posypane parmezanem. Wykorzystałam okazję kiedy przechodziłam w sklepie i moje oczy spoczęły na makaronie. Dziś raczę się tym prostym pysznym daniem .

Rurki nadziewane mięsem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Rurki nadziewane mięsem

Składniki :

  • cannelloni
  • mięsko wołowe 250 g
  • mięsko wieprzowe 250 g
  • jajko
  • sól, pieprz ziołowy, papryka czerwona ostra mielona do smaku
  • bułka tarta 3 łyżki
  • woda zimna 150 ml

Sosik do cannelloni :

  • przecier pomidorowy połowę słoiczka
  • por 100 g
  • seler 100 g
  • pietruszka 100 g
  • cebula opalona nad gazem 1 szt
  • ziele angielskie 3 szt
  • listek laurowy 3 szt
  • sól i pieprz do smaku
  • skrzydełka 3 szt

Dodatkowo:

  • parmezan 150 g
  • śmietanka 30% 100 ml

Sposób przygotowania:

Rurki nadziewane mięsem

Wykonanie:

Najpierw wstawiłam garnuszek z wodą 1/1/2 litra. Włożyłam do niego skrzydełka włoszczyznę i opaloną cebulę. Dodałam przyprawy, ziele i listek laurowy i zagotowałam wywar rosołowy.


Kiedy wywar był gotowy przecedziłam i dodałam przecier pomidorowy. Jeszcze chwilkę pogotowałam i już mam sosik.


Mięsko zmieliłam i wymieszałam, dodałam jajo, bułkę tartą i wodę. Doprawiłam przyprawami, wymieszałam i nadziewałam Cannelloni. Formę natłuściłam masłem i kładłam rurki nadziane mięskiem. Zalałam je sosem przygotowanym i do pieca na 45 minut.


Makaronik doszedł do siebie, polałam delikatnie śmietanką 30% i posypałam parmezanem. Wstawiłam z powrotem do pieca, ser się rozpuścił.


Wyjęłam i podawałam na gorąco.

Rurki nadziewane mięsem
Mięsko zmieliłam i wymieszałam, dodałam jajo,bułkę tartą i wodę.
Rurki nadziewane mięsem
Doprawiłam przyprawami ,wymieszałam i nadziewałam Cannelloni .
Rurki nadziewane mięsem
Formę natłuściłam masłem i kładłam rurki nadziane mięskiem.
Rurki nadziewane mięsem
Zalałam je sosem przygotowanym i do pieca na 45 minut.
Rurki nadziewane mięsem
Makaronik doszedł do siebie, polałam delikatnie śmietanką 30%
Rurki nadziewane mięsem
Posypałam parmezanem.Wstawiłam z powrotem do pieca, ser się rozpuścił. Wyjęłam i podawałam na gorąco.