Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Rurki w sosie pomidorowym z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szybki i łatwy pomysł na obiad, czyli makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem. Co prawda nie jadam często tuńczyka, ale też z niego nie rezygnuję.

Rurki w sosie pomidorowym z tuńczykiem

Składniki:

Rurki w sosie pomidorowym z tuńczykiem

 

  • 200-250 g makaronu penne
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • puszka tuńczyka w oleju (w kawałkach)
  • olej do smażenia
  • oregano
  • bazylia
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Rurki w sosie pomidorowym z tuńczykiem

Etap 1:

Rurki w sosie pomidorowym z tuńczykiem.
Makaron gotujemy z dodatkiem soli, odcedzamy.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.

Etap 2:

Rurki w sosie pomidorowym z tuńczykiem.
Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i czosnek.

Cebulę i czosnek obrać, pokroić i zeszklić na oleju.

Etap 2:

Rurki w sosie pomidorowym z tuńczykiem.
Do cebuli wrzucić pokrojone pomidory, przyprawić.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Dusić do czasu aż pomidory rozpadną się i powstanie sos. Dodać oregano, bazylię, szczyptę cukru, pieprz i sól do smaku.

Etap 3:

Rurki w sosie pomidorowym z tuńczykiem.
Na końcu dodać tuńczyka, kukurydzę i makaron.

Na końcu dodać odsączonego tuńczyka oraz kukurydzę. Wrzucić makaron i dokładnie połączyć składniki. Posypać natką pietruszki.