kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Rurki z jeżynami i kremem czekoladowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rurki uwielbiam nie od dziś. Postanowiłam przygotować w wydaniu wakacyjnym. Zamiast tradycyjnego kremu budyniowego nadziałam rurki kremem czekoladowym i jeżynami.

Rurki z jeżynami i kremem czekoladowym

Składniki:

Rurki z jeżynami i kremem czekoladowym

 

  • ciasto:

 

 

  • nadzienie:

 

  • 1 słoik kremu czekoladowego typu Nutella (440 g)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka jeżyn

Sposób przygotowania:

Rurki z jeżynami i kremem czekoladowym

ETAP 1:

Przygotuj rurki. Zimne masło i mąkę wyłóż na stolnicę i posiekaj nożem, tak aby składniki się połączyły. Dodaj sól oraz jogurt i dość szybko zagnieć ciasto. Ciasto uformuj w kulę,zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przynajmniej 2 godziny a najlepiej przez całą noc.

Gotowe ciasto podziel na 4 części, każdą część wałkuj bardzo cienko, a następnie krój ciasto na cienkie paski grubość 1,5/2 cm. Metalowe rurki posmaruj masłem,zaczynając od węższej części nawijaj ciasto ku górnej, szerszej części. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg), piecz rurki kwadrans aż się zezłocą. Gotowe rurki wystudź i zdejmij z foremek.

Przygotuj krem: Mascarpone zmiksuj dokładnie z kremem czekoladowym i napełnij nim rękaw cukierniczy z końcówką do nadziewania.

Nadziewaj rurki kremem i jeżynami. Wierzch rurek posyp cukrem pudrem. W trakcie upałów przechowuj rurki w szczelnym pojemniku w lodówce.