pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Domowe rurki z kremem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rurki, które były chyba na wszystkich imprezach w mojej rodzinie. Delikatne ciasto i niesamowity krem. Pyszności. Wszędzie gdzie pojawiały się te rurki przynajmniej kilka osób prosiło o przepis.

Domowe rurki z kremem

Składniki:

Domowe rurki z kremem

Na ciasto :

Na krem :

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 3 szkl mleka
  • 1,5 łyżki ,ąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki wódki

Sposób przygotowania:

Domowe rurki z kremem
 

Wykonanie :

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i margarynę i dokładnie siekamy nożem. Dodajemy cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i żółtka, zagniatamy ciasto, jeżeli jest zbyt suche dodajemy śmietany. Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na noc.


Po tym czasie rozwałkowujemy na cienkie placki, kroimy w paski szerokości około 1,5-2 cm.


Paseczki ciasta owijamy wokół natłuszczonych metalowych rurek-foremek tak aby ciasto zachodziło na siebie.
Przygotowane ciastka smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w 180°C aż się zrumienią.
Jeszcze letnie rurki delikatnie zdejmujemy z foremek.


Przygotowujemy krem:


Jajka i żółtka ucieramy do białości z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy obydwie mąki i 1 szkl. mleka. Wszystko dokładnie ucieramy aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka dodajemy masę jajeczną. Gotujemy aż zgęstnieje + jeszcze 2-3 min. cały czas mieszając. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.


Masło ucieramy na puszysto a następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i ucieramy. Czynność powtarzamy do wykorzystania całego budyniu.


Gotowy krem przekładamy do szprycy i nabijamy nim wystudzone rurki.