iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Rurki z kremem budyniowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne i kruche aby zmienić smak kremu możemy dodać np. dwie łyżki kakao. Możemy posypać cukrem pudrem zamiast ozdabiać czekoladą.

Rurki z kremem budyniowym  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rurki z kremem budyniowym

 

  • Ciasto:
  • pół kg mąki,
  • 25 dag masła,
  • 25 dag kwaśnej śmietany,
  • szczypta soli.
  • Składniki na krem do rurek:
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 torebka budyniu śmietankowego,
  • 1 kostka masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • polewa czekoladowa.

 

Sposób przygotowania:

Rurki z kremem budyniowym
Ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce, owinięte w ścierkę. Wyjąć, rozwałkować cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Rurkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Zdjąć i wystudzić. Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu pamiętając o dodaniu cukru. Masło rozetrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać po łyżce budyniu aż do wyczerpania masy budyniowej. Rurki nabijamy kremem. Dekorujemy roztopioną czekoladą.
Rurki z kremem budyniowym
Nawijanie ciasta na rurki za pomocą ręki