SUPERPRZEPIS

Rurki z kremem budyniowym

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Rurki z kremem budyniowym Więcej zdjęć (5)

Stary, dobry przepis... Ze starego, w wielu miejscach już nieczytelnego zeszytu mojej Mamy, który kiedyś przepisałam :)
Uwielbiamy, więc zawsze od razu idzie duża porcja :) ostatnio aż potrójna ;)

Składniki:

Rurki z kremem budyniowym

Ciasto

Dodatkowo

  • 1 białko
  • cukier kryształ
  • kolorowe posypki

Krem budyniowy

  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 400 ml mleka
  • 1 zapach/aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

Rurki z kremem budyniowym
Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy kawałki miękkiej margaryny, cukier, żółtko, szczyptę soli i śmietanę. Wszystko razem mieszamy, a następnie energicznie wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto.

Jeśli zbyt się klei podsypujemy odrobinę mąką, jeśli jest za suche dodajemy jeszcze ciut śmietany.

Ciasto owijamy folią i odstawiamy, aby odpoczęło (można schłodzić, ale nie trzeba). Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm, kroimy na paski o szerokości 1,5-2 cm i długości około 30-35 cm, po czym każdy pasek nawijamy na foremki do rurek (można kupić specjalne, ale ja takich nie mam i nawijam na szklane rureczki po aromatach do ciast-Mama kiedyś uzbierała;)).

Rurki układamy na blaszce z papierem do pieczenia w lekkich odstępach od siebie, smarujemy roztrzepanym białkiem, które pozostało od ciasta i oprószamy cukrem kryształem lub kolorowymi posypkami. Pieczemy do lekkiego zrumienienia w 180 stopniach (około 20-25 minut).

Po przestudzeniu z każdej rurki ostrożnie wyjmujemy foremkę.

Krem: W części mleka rozrabiamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i wlewamy mieszankę, chwilę gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy aromat waniliowy i stopniowo, łyżka po łyżce zimny budyń, dokładnie ucierając po każdym dodaniu.

Za pomocą szprycy napełniamy kremem każdą rurkę. 
Rurki z kremem budyniowym
Ciasto rozwałkowujemy i tniemy na paski.
Rurki z kremem budyniowym
Rurki układamy na blasze w lekkich odstępach
Rurki z kremem budyniowym
Posmarowane białkiem oprószamy cukrem, posypkami - jak kto woli
Rurki z kremem budyniowym
Szprycą napełniamy każdą rurkę kremem budyniowym