anja3107

anja3107

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Rurki z masą cytrynową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo dobry pomysł na szybką i pyszną słodką przekąskę. Dodatkowo masa cytrynowa sprawia, że ich smak jest lekko kwaskowaty. Polecam!

Rurki z masą cytrynową Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Rurki z masą cytrynową

CIASTO:

MASA CYTRYNOWA:

Sposób przygotowania:

Rurki z masą cytrynową
CIASTO:

Na stolnicę wysypać: mąkę, zrobić rowek, dodać żółtka i śmietanę. Drożdże dać do małej miseczki, dodać cukier i rozrobić łyżką, aż będą leiste. Dodać do mąki, na koniec dodać margarynę. Całość wyrobić na dość miękkie ciasto. Przełożyć do woreczka i dać na ok. 40/50 minut do lodówki.

Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i pociąć na paski o szerokości ok. 4 cm. Formy na rurki natłuścić i zwijać na nie kawałki paska, tak aby nachodziły na siebie zakrywając całą formę (patrz zdjęcia). Układać na formie i piec w piekarniku na żółty kolor w 180 st.

Po tym czasie wyjąć i ostudzić.

MASA:

300 ml mleka zagotować. W mniejszej części rozmącić mąki i żółtka. Dodać do gotującego się mleka i mieszać do powstania gęstej masy.

Gdy ostygnie margarynę utrzeć z cukrami, następnie dodać po trochu budyniu. Na koniec dodać sok z 3 cytryn oraz startą z nich skórkę.
Rurki z masą cytrynową
Na sam początek należy na stolnicy przygotować składniki.
Rurki z masą cytrynową
Z przygotowanych składników należy przygotować ciasto.
Rurki z masą cytrynową
Następnie ciasto zawijamy na foremki od rurek.
Rurki z masą cytrynową
Na koniec ciasto wkładamy do piekarnika.
Rurki z masą cytrynową
Na koniec przygotować masę.
Rurki z masą cytrynową
Utrzeć margarynę, cukry i przygotowany budyń.
Rurki z masą cytrynową
Szprycować przygotowane wcześniej rurki masą.
Rurki z masą cytrynową
Rurki z masą cytrynową- polecam wypróbować
Rurki z masą cytrynową
Rurki z masą cytrynową- polecam wypróbować
Rurki z masą cytrynową
Rurki z masą cytrynową- polecam wypróbować

Tagi:

ciastka