lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Rurki z serem i szynką dojrzewającą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Robiłam na obiad rurki drożdżowe z szynką i serem z dodatkiem keczupu. Smakowały jak pizza, były wyśmienite.

Rurki z serem i szynką dojrzewającą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rurki z serem i szynką dojrzewającą

Składniki na rurki z serem i szynką dojrzewającą :

  • mąka pszenna typ 500 500 g
  • drożdże świeże 40 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • ciepła woda 350 ml ( w razie zbyt gęstego ciasta dodajcie jeszcze z 40 ml wody )
  • sól 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek 1-2 łyżki

Dodatkowo:

  • ser gouda starty na tarce 200 g
  • szynka dojrzewająca 8 plastrów
  • keczup

Sposób przygotowania:

Rurki z serem i szynką dojrzewającą

Do miski wsypujemy 500 g mąki i robimy dołek. Do szklanki wlewamy 150 ml wody ciepłej, dodajemy do niej drożdże i łyżeczkę cukru wsypujemy. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Rozpuszczone drożdże wsypujemy do dołka z mąką i delikatnie mieszamy aby powstała zawiesina. Zostawiamy na 15 minut pod przykryciem.

Po 15 minutach dolewamy 200 ml ciepłej wody. Wsypujemy sól i wlewamy oliwę z oliwek . Włączamy robota i wyrabia ciasto z 5 minut. Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Po godzinie wałkujemy ciasto na prostokąt i kroimy na 8 kawałków ( najlepiej prostokąty, na jednej połowie robimy nacięcia niżej będzie obrazek jak to zrobić) Na jednej części  smarujemy keczupem i  kładziemy szynkę i posypujemy startym serem.

Zwijamy w rurkę.  Pieczemy 15-25 minut w 170 stopniach. Podajemy z keczupem.

Rurki z serem i szynką dojrzewającą
Zostawiam ciasto do wyrośnięcia na jedną godzinę
Rurki z serem i szynką dojrzewającą
Po godzinie wałkujemy ciasto na prostokąt i kroimy na 8 kawałków i robimy naciecia na jednej połówce
Rurki z serem i szynką dojrzewającą
Na jednej części smarujemy keczupem i kładziemy szynkę i posypujemy startym serem .
Rurki z serem i szynką dojrzewającą
Zwijamy w rurkę. Pieczemy 15-25 minut w 170 stopniach. Podajemy z keczupem.