SUPERPRZEPIS

Rurki ze śmietaną i czekoladą

  • 6
  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Rurki ze śmietaną i czekoladą Więcej zdjęć (5)

Kochani drugi raz dopiero robię rurki. Całkiem fajna sprawa. Szybkie wykonie i frajda z nadziewaniem.

Składniki:

Rurki ze śmietaną i czekoladą

Składniki na rurki :

Dodatkowo:

  • czekolada 100 g
  • mleko 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Rurki ze śmietaną i czekoladą

Wykonanie rurek :

Do misy wsypujemy mąkę przesianą. Dodajemy cukier waniliowy. Dodajemy margarynę miękką pokrojoną w kostkę. Łyżką dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i do woreczka wkładamy, a potem do lodówki na dwie godziny do schłodzenia. Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto i przekładamy je na stolnicę silikonową. Ciasto dzielimy na 4 części , wałkujemy cienko podsypując mąką aby nie sklejało się. Kroimy w paski 1.5 cm. Rurki smarujemy margaryną i zawijamy je w ciasto lekko na skos tak aby nachodziło jeden na jeden aż do końca. Przekładamy rurki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 200 stopniach koło 20 minut. Nadziewamy czym chcemy u mnie akurat to śmietana , dodatkowo polane czekoladą.
Polewa :
Czekoladę rozpuszczamy z dwiema łyżkami mleka.

Rurki ze śmietaną i czekoladą
Do misy wsypujemy mąkę przesianą . Dodajemy cukier waniliowy . Margaryna miękka pokrojona w kostkę. Śmietana kwaskowa Szczypta soli
Rurki ze śmietaną i czekoladą
Ciasto dzielimy na 4 części , wałkujemy cienko podsypując mąką aby nie sklejało się. Kroimy w paski 1.5 cm
Rurki ze śmietaną i czekoladą
Rurki smarujemy margaryną i zawijamy je w ciasto lekko na skos tak aby nachodziło jeden na jeden aż do końca.
Rurki ze śmietaną i czekoladą
Przekładamy rurki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach koło 20 minut.