BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Ruski tort naleśnikowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nazwa wzięła się od farszu, podobnego używa się do ruskich pierogów. Tort jest bardzo syty i smaczny. Polecam.

Ruski tort naleśnikowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ruski tort naleśnikowy

 

  • skłądniki na kolorowe nalesniki;
  • 300 ml mleka
  • jajko
  • ok. 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • łyżka oleju

 

 

  • oraz;
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka rozmrożonego i rozdrobnionego szpinaku
  • olej do smażenia

 

  • ruski farsz:
  • duża cebula
  • 275 g twarogu półtłustego
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki)
  • 150 g naturalnego jogurtu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

 

  • ewentualnie;

 

  • migdały do dekoracji
  • sos czosnkowo-ziołowy

Sposób przygotowania:

Ruski tort naleśnikowy
Składniki na naleśniki miksuję i dzielę na dwie równe części. Do jednej dodaje szpinak do drugiej koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszam. Smażę na patelni nalesniki.

Twaróg i ziemniaki przeciskam przez praskę. Cebulę kroję w drobna kosteczkę i szklę na patelni, na odrobinie oleju.Zieleninę drobno siekam. W misce mieszam twaróg, ziemniaki, cebulę , jogurt naturalny i zioła. Mocno doprawiam do smaku solą i pieprzem. Naleśniki smaruję na zmianę masą twarogową. Ostatni naleśnik smaruje łyżką oleju by się nie spiekł i wstawiam do piekarnika na około 20 minut.

Pod koniec pieczenia można posypać płatkami migdałowymi. Polecam z sosem czosnkowo ziołowym i surówką. Wspaniały i kolorowy pomysł na bezmięsny obiad. 
Ruski tort naleśnikowy
smażę kolorowe naleśniki i odkładam je na bok.
Ruski tort naleśnikowy
przygotowuje składniki do farszu;twaróg , ziemniaki i dodatki
Ruski tort naleśnikowy
nalesniki smaruję farszem i zapiekam w piekarniku