sylwiach

sylwiach

Szef Kuchni
[Przepisów: 79]

ruskie pierogi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierożki doskonałe również obsmażane na patelni

ruskie pierogi

Składniki:

ruskie pierogi

 

  • 3 szklanki mąka,
  • 1 szklanka gorąca woda,
  • szczypta soli,
  • 200 gram twarogu ,
  • 300 gram ziemniaki ugotowane,
  • 1 sztuka podsmażona cebulka

 

Sposób przygotowania:

ruskie pierogi
szklankę mąki zaparzamy szklanką gorącej wody.Lekko przestudzamy po czym dosypujemy pozostałą mąkę i sól.Dolewamy tyle ciepłej wody aby powstało jędrne niezbyt sztywne ciasto. Podsmażoną cebulkę łączymy ze zmielonymi ziemniakami i serem.Doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem do smaku. Ciasto wałkujemy dość cienko i wykrawamy szklanką kółka.Na każdy krążek nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy we wrzącej wodzie około minuty od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką.

Tagi:

pierogi danie