Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Ruskie pierogi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mój sposób na ruskie pierogi krok po kroku.

Ruskie pierogi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ruskie pierogi

 

 

Sposób przygotowania:

Ruskie pierogi
Ziemniaki ugotować i odstawić do ostygnięcia. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na smalcu. Do przestygniętych ziemniaków dodać ser , zeszkloną cebule dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem - wymieszać. 4 szklanki mąki wysypać na talerz dodać 1,5 łyżeczki soli, po środku zrobić wgłębienie dodać 2 jajka , i mieszając dolewać wodę - wyrobić ciasto i cienko go rozwałkować. Nastawić 3 litry wody, posolić płaska łyżka soli i wlać 2-3 łyżki oleju. Rozwałkowane ciasto pokroić na nieduże prostokąty. Każdy prostokąt lekko rozgniatać, nakładać po łyżeczce farszu i dobrze zlepić brzegi. Wrzucać partiami do gotującej się wody i gotować ok 5 minut od czasu wypłynięcia ich.Wyjąc je, odcedzić i przełożyć do naczynia. Ok 3-4 łyżki masła nastawić na ogniu sklarować i polać ugotowane pierogi .
Ruskie pierogi
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na smalcu
Ruskie pierogi
Do ugotowanych ziemniaków dodać ser zeszkloną cebulę doprawic i wymieszac
Ruskie pierogi
Mąkę wsypać na talerz dodać sol wbić jajka i mieszając dolewać wody wyrobić ciasto
Ruskie pierogi
Ciasto cienko rozwałkować i pokroić na nieduże prostokąty na każdy nakładać farsz