SUPERPRZEPIS

Ruskie pierogi z miętą

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Ruskie pierogi z miętą

Ciasto parzone jest grubsze od zwykłego, krócej takie pierogi się gotuje, szybciej się je robi .

Składniki:

Ruskie pierogi z miętą

 

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • puree z 3 ugotowanych średniej wielkości ziemniaków
  • 10 dag białego sera śmietankowego
  • 3 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • mielony pieprz
  • 2 łyżki pokrojonej drobno mięty

 

Sposób przygotowania:

Ruskie pierogi z miętą
Ciasto parzone jest grubsze od zwykłego, krócej takie pierogi się gotuje, szybciej  się je robi .



Przygotować farsz mieszając puree ziemniaczane z serem , podsmażoną na złoto drobno pokrojoną 1 cebulą , miętą , solą i pieprzem. Nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała. Wsypać mąkę do miski , osolić. Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką.Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste. Ciasto podzielić na 18 – 20 części. Każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki ( lub rozwałkować i wykrawać szklanką ) na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka. Układać na wysypanej mąka tacce -gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Podawać polane usmażonymi na złoto na maśle z olejem 2 cebulami ( pokrojonymi w piórka ) - udekorowane listkami mięty i posypane grubo zmielonym kolorowym pieprzem.