Ruskie sakiewki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sakiewki z nadzieniem ruskim, są to pierogi w nowym stylu. Pięknie wyglądają a także dobrze smakują, nadają się na kolację dla dwojga.

Ruskie sakiewki

Składniki:

Ruskie sakiewki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ruskie sakiewki


Ciasto

Do mąki wbić jajko, dodać wodę, sól i zagnieść na gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką kółka.

Farsz

Ugotować ziemniaki, rozgnieść, dodać uduszoną i pokrojoną w kostkę cebulkę, na koniec wymieszać z serem białym i przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Na każde kółeczko na środek nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać w sakiewki.

 Gotowe sakiewki wrzucać na gotującą się wodę i gotować po wypłynięciu na powierzchnię ok. 6 minut.

Ogórek pokroić w plastry, na krążkach ogórka układać miękkie sakwy.