dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Rustykalna tarta z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Szybka i banalnie prosta w wykonaniu tarta z rabarbarem. Do jej pieczenia nie potrzebna jest żadna specjalna foremka.

Rustykalna tarta z rabarbarem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rustykalna tarta z rabarbarem

 

  • 175 g mąki (1 szklanka i 1 łyżka)
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 1 jajko
  • 600 g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru brązowego

Sposób przygotowania:

Rustykalna tarta z rabarbarem
Rabarbar myjemy i kroimy w kawałki o długości ok. 1 cm. Mieszamy z brązowym cukrem i odstawiamy na godzinę, aby puścił sok, który później odlewamy.

Mąkę, zimne masło, cukier puder i łyżkę wody zagniatamy na jednolite ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut (możemy sobie pomóc malakserem).

Po tym czasie rozwałkowujemy cienko na papierze do pieczenia na placek o średnicy ok. 35 cm (nie musi być idealnie równe).

Żółtko oddzielamy od białka i smarujemy nim środek placka a następnie wykładamy odsączony rabarbar zostawiając po ok. 5 cm pustego brzegu na około. Wolny brzeg ciasta zawijamy do środka tworząc nierównomierną tartę.

Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy odrobiną brązowego cukru. Tak przygotowane ciasto razem z papierem do pieczenia przenosimy na dużą blaszkę od piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut w 200 stopniach do uzyskania złotego koloru.

Smacznego
Rustykalna tarta z rabarbarem
Galette - rustykalna krucha tarta z rabarbarem