SUPERPRZEPIS

Rwana wędzona golonka z sosem malinowym

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Rwana wędzona golonka z sosem malinowym Więcej zdjęć (4)

Wędzona golonka długo gotowana podana z kaszą i zaskakującym w smaku sosem malinowo-pomidorowym poleca się na obiad :)

Składniki:

Rwana wędzona golonka z sosem malinowym

 

Sposób przygotowania:

Rwana wędzona golonka z sosem malinowym
Golonkę płuczemy, przekładamy do garnka zalewamy wodą. Dodajemy do niej obraną i pokrojoną na pół marchewkę, pora, czosnek i przyprawy: ziele angielskie i liście laurowe.

Golonkę zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy około 3 godzin, aż do momentu kiedy golonka zmięknie.

Pomidora kroimy w kostkę przekładamy do rondelka dodajemy maliny i dusimy na nie dużym ogniu około 15-20 minut.

Pomidora z malinami przecieramy przez sitko i ponownie przekładamy do rondelka. Dodajemy do sosu ocet balsamiczny i przyprawy do smaku. Dusimy na niewielkim ogniu 5 minut – dodajemy masło i doprawiamy sos raz jeszcze (jeśli jest taka potrzeba ).

Ugotowaną do miękkości golonkę wyjmujemy z garnka i za pomocą dwóch widelców rwiemy na włókna.

Golonkę podajemy z ulubioną kaszą ( u nas owsianą ) i sosem malinowym, smacznego ; )  
Rwana wędzona golonka z sosem malinowym
Golonkę gotujemy z warzywami i przyprawami do miękkości tj. około 3 godziny
Rwana wędzona golonka z sosem malinowym
Pomidora kroimy w kostkę przekładamy do rondelka dodajemy maliny i dusimy na nie dużym ogniu około 15-20 minut.
Rwana wędzona golonka z sosem malinowym
Pomidora z malinami przecieramy przez sitko i ponownie przekładamy do rondelka.