SUPERPRZEPIS

Rwane ciasto drożdżowe z ricottą i truskawkami

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Rwane ciasto drożdżowe z ricottą i truskawkami Więcej zdjęć (6)

Chodziło za mną drożdżowe i wzięłam się do pracy . Wyszło genialne w smaku ( za sprawą syropu z czarnego bzu ) rwane ciasto drożdżowe z ricottą i truskawkami, które gorąco polecam :)

Składniki:

Rwane ciasto drożdżowe z ricottą i truskawkami

 

  • Ciasto:
  • ¼ kostka drożdży
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 3 szklanki mąki
  • Nadzienie
  • 2,5 szklanki truskawek
  • 1 łyżka kwiatów czarnego bzu
  • 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu ( np. z tego przepisu https://gotujmy.pl/syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu,przepisy-napoje-bezalkoholowe-przepis,238669.html
  • 1 łyżka cukru (nie koniecznie )
  • 200 gram ricotty

Sposób przygotowania:

Rwane ciasto drożdżowe z ricottą i truskawkami
Nadzienie. Umyte i pozbawione szypułek truskawki rozgniatamy widelcem na jednolitą masę (można użyć blendera ). Do miseczki przekładamy ser ricotta, dodajemy syrop z kwiatów czarnego bzu, kwiaty i cukier (ja pominęłam miała bardzo słodkie truskawki ) i dodajemy rozgniecione truskawki- całość mieszamy do połączenie się składników.

Masło rozpuszczamy na patelni lub w kuchence mikrofalowej i zostawiamy do przestygnięcia. Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy roztrzepane jajka, na to przestudzone masło, cukier, mleko i przesianą mąkę – NIE mieszamy, tylko przykrywamy wszystko ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyrabiamy w misce.

Stolnicę lub blat kuchenny podsypujemy mąkę i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości około 1,5 cm. Na środku kładziemy farsz i zwijamy ciasto jak na roladę. Zwinięte ciasto kroimy w plasterki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Pokrojone ciasto układamy jedno obok drugiego, tak aby delikatnie się ze sobą stykały. Ciasto pieczemy 30-40 minut.
Rwane ciasto drożdżowe z ricottą i truskawkami
Składniki ciasta wypane według odpowiedniej kolejności
Rwane ciasto drożdżowe z ricottą i truskawkami
rozwałkowane ciasto drożdżowe przed faszerowaniem
Rwane ciasto drożdżowe z ricottą i truskawkami
Nafaszerowane i zwinięte w roladę ciasto
Rwane ciasto drożdżowe z ricottą i truskawkami
Układania pokrojonego ciasta w tortownicy
Rwane ciasto drożdżowe z ricottą i truskawkami
Nadzienie serowo- truskawkowe z czarnym bzem