Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ryba

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Rybę umyć (lina sparzyć wrzącą wodą), oczyścić z łusek, sprawić, umyć pod

Ryba

Składniki:

Ryba

 

  • 60 dag ryby (karp, lin lub pstrąg)
  • 30 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por)
  • 1 szklanka octu
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sól

Sposób przygotowania:

Ryba
Rybę umyć (lina sparzyć wrzącą wodą), oczyścić z łusek, sprawić, umyć pod bierzącą wodą. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać, włożyć do naczynia do gotowania ryb z wrzącą osoloną wodą. Gotować pod przykryciem przez ok 15 minut (warzywa powinny zmięknąć). Wówczas dodać ocet, ziele angielskie i listek laurowy. Gdy zakwaszony wywar zawrze, włozyć rybę. Gotować na małym ogniu pstrąga 15 minut a pozostałe ryby ok 40 minut. Ugotowaną rybę wyjąć z wywaru, ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć ozdobnie pokrajanymi ugotowanymi warzywami i ziemniakami z wody. Podawać z dodatkiem surówki z czerwonej kapusty lub cykorii.