pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Ryba amur smażona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

rybka z prażoną cebulką

Ryba amur smażona Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ryba amur smażona

 

  • 1 sztuka ryba,
  • 4 łyżki olej do smażenia,
  • Sól,
  • Przyprawa do ryb,
  • cebula prażona,
  • mąka pszenna

 

Sposób przygotowania:

Ryba amur smażona
Amura oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w dzwonki. Jeśli dzwonki wychodzą dość grube możemy rozkroić je na połowę. Następnie solimy i odstawiamy w chłodne miejsce na 40 minut. Mąkę mieszamy z przyprawą do ryb i oprószamy nią kawałki amura. Wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiany kolor z dwóch stron. Pod koniec smażenia posypujemy prażoną cebulką i zdejmujemy z ognia. Podawać ciepłą.
Ryba amur smażona
Ryba amur smażona