gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Ryba (dorsz) w sosie słodko-kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rybka w smacznym sosie słodko- kwaśnym. Najlepiej smakuje na 2 dzień jak ryba przejdzie smakiem sosu.

Ryba (dorsz) w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

Ryba (dorsz) w sosie słodko-kwaśnym

 

  • 1 kg filetów z dorsza,

Ciasto

Sos

  • 1 puszka ananasa,
  • 3 marchewki,
  • 1 słoik papryki marynowanej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek octu winnego,
  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • 12 łyżeczek cukru,
  • 2 łyżeczki curry,
  • ¾ szklanki wody,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Ryba (dorsz) w sosie słodko-kwaśnym
Rybę odmrażamy i osuszymy. Dzielimy na mniejsze kawałki i oprószamy solą i pieprzem. Jajka rozkłócamy i dodajemy mąki. Mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Obtaczamy filety i smażymy z obu stron na złoto.

Na dużą patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i dodajemy marchewkę startą na tarce o dużych oczkach i sok z ananasów. Dusimy a marchewka zmięknie.

Następnie dodajemy konserwową paprykę i ananasa pokrojone w drobniutką kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do sosu. Wlewamy ocet i sos sojowy. Dodajemy cukier i curry. W wodzie rozprowadzamy mąkę i dodajemy do sosu.

Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy rybę. Mieszamy aż ryba połączy się z sosem.

Podajemy na ciepło lub zimno.

Smacznego.