cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Ryba duszona z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

duszona rybka

Ryba duszona z ryżem

Składniki:

Ryba duszona z ryżem

 

  • 700 g filetów rybnych,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ kg pomidorów (ewentualnie może być koncentrat pomidorowy),
  • 1 szklanka ryżu,
  • 1 lampka białego wytrawnego wina,
  • olej roślinny,
  • sól, pieprz i majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

Ryba duszona z ryżem
Ryż opłukać, zalać dużą ilością osolonego wrzątku. Cebulę obrać, drobno pokroić, obsmażyć na oleju, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, pokrojone,  obrane ze skórki pomidory (ewentualnie koncentrat pomidorowy), dusić na małym ogniu. Ryż ugotowany na pół miękko odcedzić na sicie, dodać pomidory i białe wino, doprawić do smaku solą, czarnym mielonym pieprzem, majerankiem.

Rybę umyć, pokroić w dużą kostkę, ułożyć na ryż, przykryć naczynie pokrywką, dusić na małym ogniu do miękkości.